a

Заштитник грађана Саша Јанковић поздравља брзо и конкретно поступање Министарства здравља које је у поступку надзора установило тешке пропусте у лечењу преминулог дечака из Лознице, а онда предузело одлучне мере.

„Деценијама уназад се одговорност за лекарске грешке прикривала на свим нивоима и Министарство здравља је по први пут решило да прекине ланац лажне колегијалне солидарности. Због тога има подршку Заштитника грађана, као независног контролора, у даљем унапређивању надзора и одговорности у здравственом систему Србије. То је у интересу пацијената, али и огромне већине савесних здравствених радника на које пада сенка због тога што је несавесна мањина заштићена“, став је заштитника грађана Саше Јанковића.

Заштитник додаје да терет беса и незадовољства јавности због случајева несавесног рада у здравству не би требало да падне на целу здравствену струку. Она мора много боље и искреније да сама искорењује корупцију и небригу за пацијенте, али већина медицинара ради најодговорнији посао предано, са малом платом, а без довољно услова за рад и стручно усавршавање, сматра национални омбудсман.

Заштитник грађана је, иначе, од Министарства здравља одмах по трагичном догађају затражио да изврши стручни надзор и обавести га о резултатима, али овај пут Министарство није чекало на опомену независног контролора, већ је и само брзо радило свој посао. Јанковић је 2011. године јавно симболично поцепао своју здравствену књижицу да би скренуо пажњу да „обичан грађанин“ не може да оствари право на правовремено и квалитетно лечење без корупције, злоупотребе или жртвовања сопственог достојанства.