a

Заштитник грађана подржао је данас предлог Аутономног женског центра и Мреже жена против насиља да 18. мај убудуће буде Дан сећања на убијене жене жртве насиља. На данашњем представљању те петиције у београдском Медија центру, заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић прочитала је писмо подршке омбудсмана Саше Јанковића, и додала да је у фокусу рада ове институције и до садa било унапређење механизама за заштиту жена од насиља, као и да истовремено треба посветити више пажње превенцији и успостављању ефикаснијег система заштите жена жртава насиља.

b_300_0_16777215_00_images_2016.10.17.Peticija.jpegПрема подацима Мреже жена против насиља и Аутономног женског центра који су узети из медијских чланака, од 1. јануара до 14. октобра ове године у Србији је у породично-партнерском односу убијено најмање 25 жена.
Ведрана Лацмановић из Мреже рекла је да према истраживању о распрострањености насиља према женама, свака друга жена у неком тренутку живота доживи неки облик насиља од стране члана породице.

„Према извештајима Мреже који су израђени на основу медијских чланака, у протеклих шест година убијено је најмање 216 жена у Србији. То значи да је на сваких десет дана убијена једна жена“, рекла је Лацмановић додајући да годишње у свету 60 хиљада жена буде убијено само због тога што су жене.

Сви који желе да потпишу петицију могу то да учине сваке среде, од 2. новембра од 12 до 16 часова на Тргу Републике у Београду, а листа ће бити доступна и у просторијама Аутономног женског центра, као и просторијама организација чланица Мреже жена против насиља у 18 градова и општина у Србији.

На конференцији је истакнуто да је 18. мај изабран као дан сећања на седам жена које су убијене у року од 72 сата, 16, 17. и 18. маја прошле године.