a

Поводом текста у дневном листу Данас под насловом „Саша Јанковић одлучио да буде независни кандидат“ од 20. октобра 2016. године, заштитник грађана Саша Јанковић је овом листу упутио деманти следеће садржине:

„Главном и одговорном уреднику дневног листа Данас

Поштовани господине Петровићу,

Нетачна тврдња објављена на насловној страни данашњег Данаса, илустрована мојом фотографијом, која гласи „Саша Јанковић одлучио да буде независни кандидат“ и којој ничим нисам допринео, нанела је велику штету институцији коју представљам, грађанима које та институција штити и мени лично.

Новинарка листа Данас послала ми је јуче, 19. октобра у 14.37 часова, СМС поруку која гласи „Драги Саша, можете ли ми рећи да ли је тачно да сте одлучили да се кандидујете за председника Србије као независни кандидат. Лидија – Данас“. Порука ми није испоручена до данас у раним јутарњим часовима, што пошиљалац поруке види. Са вашом новинарком нисам ни у каквим пријатељским везама, нити блиско сарађујемо. Ипак, иако је било јасно да поруку нисам примио, а камоли на њу имао времена да одговорим, већ истог дана штампали сте и на насловној страни без икаквих резерви објавили моју „одлуку“ као чињеницу. Тек се на трећој страни позивате на анонимне „изворе из опозиционих странака“.

Не желим да нагађам разлоге за тако непрофесионалан поступак, али знам да сам више пута јавно, и новинарима Данаса, изјавио да радим свој посао без резерве и да на питање о кандидатури за председника не могу да одговорим, образложивши и разлоге за то. И овај пут ћу да их поновим: Избори нису расписани, моју дужност обављам у пуном капацитету, као што то чини и председник државе Томислав Николић. Зато је истицање сваке кандидатуре у овом моменту непримерено и штетно, а ако то чине људи на државној функцији, сматрам и неодговорно. Истовремено, не долази у обзир ни одрицање од права да, када томе буде време, учествујем у изборима. То посебно, јер сам као Заштитник грађана и на свом примеру дужан да покажем да нико не сме да дозволи да омаловажавањем и дискредитацијом, политичким сплеткарењем и другим притисцима буде лишен Уставом и законом загарантованих права - било то право на породиљско одсуство, дневницу, дечији додатак, рад, социјалну помоћ, или право да бира и буде биран. Јер, нико није власник тих права, нити носилац суверености у Републици Србији сем грађана.

Молим вас да овај деманти објавите у целости, подједнако видљиво као и нетачну тврдњу у данашњем тексту."

 

 21.10.2016. године

У штампаном издању листа Данас објављен је одговор заштитнику грађана следеће садржине: 

„Одговор редакције листа Данаса господину Саши Јанковићу

Некоректан поступак омбудсмана

Није први пут да се господин Саша Јанковић љути на писање Данаса о његовој евентуалној кандидатури на председничким изборима или о евентуалној подршци коју би у том случају могао да очекује.
Он у свом реаговању истиче да штити, између осталог, и Уставом загарантовано право грађанина да бира и буде биран на изборима, тако ваљда и Данас по Уставу има право на слободу мишљења, изражавања и извештавања.

Наше право на ту слободу укључује и уредничку процену шта је у интересу јавности и шта јавност интересује. Лист Данас, наиме, не уређују нити политичари, нити независни контролни органи, већ уредници.
Будући да учешће како политичара тако и јавних личности на изборима сматрамо питањем од јавног интереса, у том контексту се бавимо и могућношћу да господин Јанковић буде председнички кандидат. Посебно зато што он ту могућност никада није јавно одбацио, без обзира каквим мотивима тај свој став објашњава.

Нико из наше редакције, наиме, нема намеру да буде председнички кандидат на изборима, па ако нас неко позове да нас то пита, ми јасно одговарамо: "Нећемо се кандидовати". Код господина Јанковића је у питању неко чудно врдање око овог питања за које има своје оправдање. И то оправдање можемо да поштујемо или не, али нису новинари наше редакције криви ако имају информацију коју господин Јанковић не жели да потврди, а како примећујемо - ни да демантује.

Како живимо у времену брзих комуникација и очекујемо да јавне личности буду доступне медијима и да према њима наступају са добром вером, а не са омаловажавањем, тако смо и овај пут као и свих претходних господина Јанковића замолили за проверу тврдње наших добро обавештених извора. Сматрамо да не можемо да сносимо одговорност што јавне личности понекад не нађу за сходно да се одазову на питање наше редакције. Чак и ако је питање послато у телефонској поруци на нама познати и важећи број телефона Саше Јанковића. Узгред, немају сви мобилне телефоне и апликације које аутоматски враћају поруке да је послато питање прочитано. То што је господин Јанковић прво реаговао на друштвеним мрежама, представљајући у искривљеном светлу текст у јучерашњем Данасу (у контексту да је његова изјава непрофесионално измишљена) мада лепо пише да је реч о тврдњи извора и да заштитник грађана није одговорио на питање новинара, јесте разлог за забринутост. Јер, ако је то пракса заштитника грађана, који је, узгред, пре десетак дана одбио да да интервју новинару Политичке рубрике Данаса, без јасног образложења (одговор у смс поруци гласи "другом приликом"), шта онда можемо очекивати од осталих актера на јавној сцени који нису заштитници грађана ни функцијом ни "иначе".

Притом, лист Данас веома цени и подржава рад Заштитника грађана. Једино је Данас објавио цео његов извештај о рушењу у Савамали. Једино је Данас од дневних листова отворено бранио Сашу Јанковића због линча који је доживљавао у појединим медијима, па је јучерашњи сплет догађаја у најмању руку некоректан са његове стране.

Заштитник грађана Саша Јанковић јуче је демантовао писање Данаса да ће бити независни кандидат на изборима за председника Србије и рекао да је наш лист тим писањем нанео велику штету институцији коју представља."