a

Отмица и убиство шеснаесторо грађана Србије бошњачке националности из Сјеверина код Прибоја је злочин који стално опомиње на бруталне међунационалне сукобе који су се десили на тлу бивше државе, изјавио је данас заштитник грађана Саша Јанковић. На жалост, овај дан подсећа и да агонија коју су доживеле породице жртава није завршена – онe и даље, 24 године од дана када је злочин извршен, трагају за посмртним телима својих најближих.

Устав, закони и државни органи Србије данас штите све грађане и странце на територији Србије, без обзира на етничку припадност, верска или политичка уверења. Реч је о темељним вредностима слобода о којима треба да воде рачуна не само органи јавне власти, него и грађани и друштво у целини, подсетио је Јанковић.

Припадници паравојне јединице "Осветници", која је деловала под окриљем Војске Републике Српске пресрела је 22. октобра 1992. године, у месту Миоче (БиХ), аутобус који саобраћао на линији Прибој - Рудо. Након легитимисања свих путника, из аутобуса су извели грађане бошњачке националности и војним камионом их одвезли у правцу Вишеграда, где су брутално претучени и потом убијени. Суд у Београду квалификовао је отмицу и убиства као ратни злочин против цивилног становништва и 2005. године правноснажно осудио припаднике јединице "Осветници".