a

Црногорски заштитник људских права и слобода (омбудсман) Шућко Баковић обавестио је заштитника грађана Сашу Јанковића да је контролисао законитост поступања према недавно ухапшеној групи грађана Србије у Црној Гори и да од четрнаест лица која су задржана, тринаест није имало никакву примедбу на професионалност полиције током хапшења и полицијског задржавања, док је један имао примедби на грубост током самог хапшења, али не и касније.

Контролни тим црногорског омбудсмана посетио је српске држављане у просторијама полиције дан након хапшења. Примедбе једног лица на прекомерну употребу силе приликом лишавања слободе црногорски омбудсман даље испитује, а остали нису имали замерке на поступање службених лица. Сви они оспоравају разлог за хапшење, али су ухапшени по налогу надлежног тужиоца, а црногорски омбудсман, као и српски, не контролише рад тужилаштва. Баковић је Јанковићу пренео да ће наставити да прати поштовање права ухапшених грађана Србије.

Омбудсмани Србије и Црне Горе редовно сарађују у контроли поштовања права грађана две државе.

Двадесет држављана Републике Србије лишени су слободе 15. октобра у Црној Гори због сумње да су планирали напад на државне институције Црне Горе током изборне ноћи, од којих је шест убрзо пуштено, док су остали и даље лишени слободе.