a

Заштитник грађана Саша Јанковић учествовао је на Годишњој скупштини Европске мреже националних институција за људска права (ENNHRI), одржаној у Загребу 27. и 28. октобра 2016. године. Чланови Европске мреже усвојили су Нацрт оперативног плана за 2017. годину и сагласили се око даљих корака у припреми Стратешког плана. Чланови су такође усвојили заједничку Изјаву подршке Омбудсману Пољске који се у последње време суочава са притисцима и претњама својој независности. ENNHRI окупља 40 националних институција за људска права из Европе. Једини пуноправни члан из Србије је Заштитник грађана.

b_300_0_16777215_00_images_2016_20161027zagreb.jpegДругог дана скупа одржан је тематски семинар о људским правима и борби против тероризма. На посебном панелу посвећеном унапређењу људских права у клими страха проузрокованој терористичким актима, Јанковић је говорио о значају едукације јавности и грађана да људска права и безбедност нису супротстављени, те да виши ниво људских права не значи нижи ниво безбедности.

У времену у којем службе безбедности добијају нове надлежности којима се задире у приватност грађана, али и њихова друга права, нужно је омогућити контролним институцијама да несметано раде свој посао, у заједничком интересу и грађана и националне безбедности, истакао је Јанковић.