a

b_300_0_16777215_00_images_priboj-4112016.jpegЗаштитник грађана Саша Јанковић састао се данас приликом посете Прибоју са председником општине Лазаром Рвовићем и његовим сарадницима, како би разговарали о свим проблемима у остваривању права грађана у тој општини.

Како је речено, три теме су биле кључне у разговору омбудсмана са локалном влашћу: будућност радника ФАП-а, још увек тешке ране због злочина који се десио над бошњачким грађанима током 90-их година и повратак бошњачких породица на овај простор.

Саша Јанковић је у изјави новинарима након састанка изразио изузетно задовољство због озбиљности и начина како је разговор са челницима општине протекао. Како је рекао, Прибој је значајно место у Србији пре свега због своје индустријске прошлости и будућности, као и због међуетничких односа. Заиста су ретке средине у којима сам био где се свест о ефикасном решавању проблема грађана, без обзира на етничке, политичке и друге поделе, веома јасно види. Све похвале председнику општине како је дефинисао планове и путеве за даље активности, нагласио је заштитник грађана.

Председник општине се захвалио заштитнику грађана на посети и оценио да што се права грађана у Прибоју тиче генерално је задовољан. С обзиром на чињеницу да је ово мешовита је средина, морамо исказати посебно разумевање и толеранцију једни према другима, рекао је Рвовић.

------

b_300_0_16777215_00_images_2016_20161104priboj1.jpegНеопходна је сарадња свих органа власти на свим нивоима, јер то једино може да вуче ка бољем, рекао је вечерас заштитник грађана Саша Јанковић на трибини у Прибоју, која је организована у оквиру његове посете тој општини.

Он је у препуној сали Градске библиотеке грађанима укратко представио рад и надлежности институције Заштитника грађана, и нагласио да он нема власт, да не може да промени одлуке општине, али може да контролише рад органа власти и препоручи како да исправе пропусте.

b_300_0_16777215_00_images_2016_20161104priboj.jpegПрошле године Заштитнику грађана обратило се 20 хиљада грађана, а за девет година рада ове институције из Прибоја сам примио свега 138 пртужби, што је прилично мали број. Надам се да је разлог томе добар рад органа јавне власти, али ако наиђете на затворена врата органа који су се понашали некоректно или сте осетили неправду у њиховом поступању, онда треба да ми се обратите, поручио је Јанковић.
Он је похвалио рад општине, рекавши да је Прибој у досадашњим поступцима брзо отклањао пропусте начињене према грађанима.

Што се Фап-а тиче, не могу да водим економску политику, али сам у оквиру својих надлежности утврдио да накнаде радницима нису исплаћиване у складу са прописима. Препорука међутим, коју сам упутио Националној служби за запошљавање, на жалост није испуњена. Држава мора да испуни преузете обавезе према радницима, нагласио је Саша Јанковић.

------

3. новембар 2016. године

b_300_0_16777215_00_images_sasa-cajetina--nova.jpegЗаштитнику грађана је изузетно мали број притужби стигao из Чајетине и питање је да ли због тога што грађани ове општине не знају да могу да се жале овој институцији или немају проблема са општинским или републичким органима јавне власти, рекао је данас заштитник грађана Саша Јанковић у Чајетини након састанка са председником општине Миланом Стаматовићем. Јанковић је састанак са председником општине оценио као веома користан, пошто се говорило о функционисању општинских служби који грађанима треба да омогуће нормалан квалитет живота. Такође су разговарали о здрављу људи у селима, култури, као и о раду администрације.

b_300_0_16777215_00_images_nova-varos-nova.jpegУ интересу грађана је само пуна сарадња свих органа и нивоа власти, закључено је данас на састанку Саше Јанковића и председника општине Нова Варош Радосава Васиљевића. Основна тема састанка Јанковића и Васиљевића била је остваривање права грађана у овој општини и могућности унапређења сарадње са институцијом Заштитника грађана.

Заштитник грађана ће сутра боравити у Прибоју, где ће се састати са челницима општине. Од 18 часова у Градској библиотеци разговараће са грађанима на трибини „Права грађана у Србији - на папиру и у стварности“.