a

b_300_0_16777215_00_images_pozarevac-9112016-1.jpegЗаблуда је грађана који мисле да ако су платили некога да се стара о демократији, владавини права, о њиховим правима и слободама, да немају даље ништа више с тим и да их се то не тиче. Грађани и медији морају да буду активни учесници, контролори друштвених и државних процеса и органа, па и мене као заштитника грађана, рекао је данас Саша Јанковић у Пожаревцу.

Навео je да су у Србији најугроженији обични грађани, притиснути економским и социјалним недаћама. Стање права грађана одликује и мањак правне несигурности. Да ли је некоме кућа срушена јер није легализована, а овај закон у случају његовог комшије не важи, да ли је неко отишао код лекара, а да је претходно платио мито - све су то проблеми на које наилазимо и у Београду, и Лозници и Пожаревцу и свим другим местима у Србији, а које морамо и можемо заједно да решимо, рекао је Јанковић на дебати Радија БУМ93 у Пожаревцу. Када Заштитник грађана изврши контролу рада државног органа, то није питање ни добре нити политичке воље, већ утврђивање да ли орган законито ради. Он је позитивно оценио што је у скоро 86 одсто случајева власт поступила према препорукама Заштитника грађана.

Поред заштитника грађана Саше Јанковића, на питања новинара и грађана на дебати “Транспарентност јавних финансија и одговорност у раду носилаца јавних функција”,  одговарао је Родољуб Шабић, повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.