a

b_300_0_16777215_00_images_2016_20161123migranti2.jpegСрбија је дужна да обезбеди адекватне услове и оквир за људе који су на нашој територији. Постоје закони Србије и међународни правни стандарди да те људе у њиховом најбољем интересу уведу у те оквире, а не оставити сваком појединцу на вољу како ће се понашати, рекао је заштитник грађана Саша Јанковић на данашњем округлом столу „Људска права и друштвено укључење избеглица и миграната у Републици Србији“ у Палати Србија у Београду.

Јанковић је скренуо пажњу на то да уз све напоре који се предузимају, поједини мигранти и даље бораве у нехуманим условима и додао да је током посета прихватним центрима упућено 80 препорука за уклањање појединачних недостатака. Он је истакао велики значај досадашње сарадње са надлежним домаћим и међународним организацијама, невладиним сектором, као и са омбудсманима Македоније и Хрватске у напорима за побољшање положаја избеглица и миграната у региону.

Нисам сигуран колико смо свесни како се понашамо према милионима миграната и избеглица. Од нашег садашњег односа према тим људима зависи како ћемо живети у наредним деценијама, указао је Саша Јанковић.

b_300_0_16777215_00_images_2016_20161123migranti.jpegСтална координаторка Уједињених нација у Србији Ирена Војачкова-Солорано указала је да у средишту пажње треба да буде хуманитарна помоћ и да се свима који то желе, пружи могућност да поднесу захтев за азил.
- Србија је до сада била великодушна, примењивала је сва правила и законе, надамо се да ће тако и остати - казала је Солорано и додала да Влада Србије у томе има пуну подршку УН.

Представник UNHCR-а Ханс Фридрих Шодер је рекао да је уверен у то да велика већина миграната жели да буде укључена у систем, а потребне су им праве информације и поверење да неће бити протерани и да ће моћи да поднесу захтев за азил. По његовим речима, протеклих дана је неколико стотина миграната из Београда премештено у прихватни центар у Прешеву где сада има места.
Шодер је додао да UNHCR охрабрује мигранте да се сместе у неки од прихватних центара и обезбеђује им превоз за то.

Представници државних, међународних и невладиних организација састали су се данас како би покренули дијалог између свих релевантних актера у постизању конкретних планова у циљу адекватне и правовремене инклузије избеглица и миграната у Србији и заштите њихових права. Округли сто организован је у оквиру пројекта „Људска права миграната и избеглица: Србија и балканска рута – Националне институције за заштиту људских права и међународно-правне активности“, који заједнички спроводе Заштитник грађана и Канцеларија Високог комесара за људска права OHCHR, уз подршку Федералне Владе Републике Немачке.