a

Поводом спречавања заменика заштитника грађана да у својству посматрача присуствује рочишту које је одржано 29. новембра 2016. године у Вишем суду у Београду, заштитник грађана Саша Јанковић  је председнику Вишег суда Александру Степановићу упутио протестно писмо следеће садржине:

„Поштовани г. Степановићу,

Судска стража спречила је заменика заштитника грађана Роберта Сепија да присуствује рочишту на које сам га упутио као посматрача, а које је 29. новембра ове године одржано по тужби др Небојше Стефановића против Друштва за новинско-издавачу делатност „НИН“ Д.О.О, новинарке Сандре Петрушић и главног уредника Милана Ћулибрка.

Тужилац др Стефановић је министар унутрашњих послова у Влади Републике Србије, а на рочиште је дошао у друштву државног секретара Министарства унутрашњих послова и у пратњи њиховог обезбеђења, при чему је тужбу поднео против новинара, уредника и издавача због текста у коме су се тужени позвали на Извештај Заштитника грађана. Према доступним сазнањима, тај извештај је изричито помињан на рочишту, што све потврђује оправданост моје оцене о потреби праћења тока суђења.

Након што је заменик заштитника грађана заустављен на улазу у суд због, како му је судски стражар саопштио - „попуњености“ суднице, више особа које нису странке у поступку је, позивајући се на „акредитацију“ или уз препознавање од стране судске страже, несметано ушло на рочиште. Због тога је Сепи затражио да уђе још једном, безуспешно. Да је претходно саопштено да ће присуство суђењу бити омогућено по посебном режиму, само тада бих био у могућности да вам службено најавим присуство заменика.

Такво поступање не приличи суду, законским одредбама о јавности поступка и обавези државних органа да међусобно сарађују.

У околностима које сам Вам предочио, изражавам протест. Верујем да ћете у оквиру својих овлашћења предузети мере потребне да се овакви догађаји у будућности спрече.

Одвојено од овог питања обавештавам Вас, у смислу сарадње, да је стојећи испред суда мој заменик уочио да судски стражар у цивилној јакни, на питање других грађана ко је, грађанима одговара да је судска стража и уз то уместо легитимације подиже јакну и показује лично наоружање. Надам се да делите моје уверење о неправилности и штетности таквог поступања.“