a

Сусрет са штрајкачима Застава ИНПРО

b_300_0_16777215_00_images_20161205Kragujevac-radnici.jpegЗаштитник грађана Саша Јанковић разговарао је данас са 28 штрајкача у фабрици Застава ИНПРО у Крагујевцу који су, након прошлонедељног окончања штрајка глађу од педесет дана, наставили протест у фабричкој хали. Штрајкачи, инвалиди рада, упознали су Јанковића са низом нерешених финансијских, организационих и статусних проблема у фабрици, од којих је најважније питање њиховог будућег радног статуса.

Јанковић је обећао да ће се обратити надлежним министарствима како би испитао поступање Инспекције рада по притужбама радника, који су указивали на неправилности, као и да ли је поступак продаје имовине фабрике окончан у складу са законом. Радницима је поручио да је њихово здравље најважније и да убудуће избегавају сваку врсту протеста који на било који начин може да угрози њихово веома тешко здравствено стање.

Разговор са представницима медија

Обраћајући се представницима крагујевачких медија Јанковић је обећао да ће у оквиру својих надлежности предузети све кораке како би у Крагујевцу било одбрањено право грађана на информисање.

b_300_0_16777215_00_images_slika-sa-medijima-5122016.jpegМедији у Србији су бачени у институционално-правни вртлог из којег већина не може да се спасе, а жртве нису само новинари, него и грађани, рекао је заштитник грађана Саша Јанковић. Без медија, нема информисања грађана, а без информисаних грађана, нема слободних грађана.

Обратићу се Граду Крагујевцу и тражити одговор због чега није било средстава у градском буџету за финансирање пројеката у медијима од значаја за информисање грађана, рекао је Јанковић и додао да ће исто питање упутити и Министарству за културу и информисање и Министарству за државну управу и локалну самоуправу, ако постоје проблеми у комуникацији и одређивању надлежности.

Пример Крагујевца може да послужи као илустрација стања у медијима у Србији, закључио је заштитник грађана.

Трибина „Права грађана у Србији - на папиру и у стварности“

b_300_0_16777215_00_images_20161205Kragujevac-tribina.jpegПо броју и садржају притужби Крагујевац није посебан град у односу на друге у Србију. Питање радничких права је увек било и остало актуелно у овом граду, изјавио је заштитник грађана Саша Јанковић на трибини у Крагујевцу. Економска ситуација није добра и она се прелама на све сфере нашег живота, а пре свега егзистенцијалне. У преко 700 притужби Крагујевчани су указивали на тежак економско-социјални положај, али и на пропусте администрације. Јанковић је изразио жаљење што није имао прилике да разговарао са челницима локалне самоуправе о проблемима на које су указали грађани Крагујевца.

На трибини је поред заштитника грађана говорио и Милан Антонијевић, директор Комитета правника за људска права.