a

b_300_0_16777215_00_images_sasa-nagrada-novi-sad.jpegСаша Јанковић је, као први омбудсман, постао узорни критичар политичког и правног система, "светионик људских слобода и владавине права". Он брани и успоставља владавину права која је у великој кризи. Чини то без узмака, упорно, доследно и одговорно. Јанковић показује колико су у контролним телима неопходни образовани, компетентни и непоткупљиви градитељи правне државе, рекао је данас у Новом Саду Бранислав Грубачки на свечаности приликом доделе признања „Добар пример Новог оптимизма“ заштитнику грађана Саши Јанковићу.

Захваљујући се на признању Јанковић је рекао да Србија није и неће постати "земља фантомки и страха", јер има грађане који то неће дозволити. Нема ван Србије - ни у Бриселу, ни у Пекингу, ни у Вашингтону, ни у Москви - људи који ће да скину грчеве са наших лица, то можемо само ми овде. Власти већ веома дуго под рефлектор гурају оно најгоре, а оно најбоље под површину. Није тешко бити оптимиста кад када људи раде јер се тај рад вреднује, када матуранти не купују карту у једном правцу, већ туристички аранжман. Нажалост, не живимо у таквом свету, рекао је Јанковић.

Поред Саше Јанковића, ово вредно признање је добио и Родољуб Шабић, повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.

Удружење Нови оптимизам 12 година додељује признање "Добар пример Новог оптимизма", поводом 10. децембра, Међународног дана људских права.