a

Морате бити упорни и јединствени у својим захтевима пред органима јавне власти када је у питању поштовање ваших права, поручио је данас грађанима заштитник грађана Саша Јанковић на трибини у Нишу. Он је у препуној сали Скупштине града рекао да морамо бити свесни тога да оно што постоји у законима не сме зависити од политичке воље, и да то што пише мора да важи подједнако за све.

b_300_0_16777215_00_images_20161216_Tribina.jpegЗаштитник грађана је на трибини Права грађана у Србији – на папиру и у стварности рекао да се не може почети са увођењем реда и поштовањем  закона тамо где су најслабије карике, јер то не може водити ка бољем. По његовим речима грађанима Србије треба социјална правда, одговорност и транспарентност у раду власти, као и равнопавност пред законом. Он је апеловао на солидарност грађана у борби за своја права. Не можемо бити достојни грађани, ако у нашем граду постоје људи који немају струју у 21. веку. Ваше људско право је да дигнете свој глас, поручио је Јанковић.

b_300_0_16777215_00_images_20161216_Medija-centar.jpegЗаштитник грађана је навео да је у протеклих десет година рада његову помоћ затражило скоро 1500 Нишлија. Они се, као и грађани у осталим градовима Србије, највише жале на ћутање администрације, на функционисање градских служби, али и на економску и правну несигурност.

Саша Јанковић се раније у току дана састао са Локалним антикоруцијским форумом, као и са представницима локалних медија и невладиних организација. Њима је поручио да је ту да помогне да преузму своју улогу – да буду корективни фактор у раду власти. Мој посао је да сваку актуелну власт учиним бољом, а ви морате заузети активнији приступ у решавању проблема у друштву, нагласио је он.

b_300_0_16777215_00_images_20161216_Jura.jpegТоком своје посете Нишу поводом десет година рада институције Заштитника грађана, Јанковић је имао састанак и са руководством јужнокорејске фирме Јура, и разговарао са запосленима у погонима. Он је разговоре о поштовању и унапређењу права радника оценио веома корисним и ефикасним.