a

Након 2000. године имали смо период ентузијазма, након чега је уследио период корупције, а сада живимо у периоду отвореног рушења владавине права, рекао је вечерас заштитник грађана Саша Јанковић на трибини о владавини права у Србији 2016. годинe на Факултету политичких наука у Београду.

b_300_0_16777215_00_images_2016_20161220TribinaFPN.jpegОн је рекао да су у Србији прописани највиши стандарди у гарантовању права грађана и рањивих група, али је проблем што се они у пракси не поштују. Он је говорећи о притужбама грађана рекао да су грађани Србије највише незадовољни правосуђем, које још није стало на ноге и које се бави само собом, незадовољни су радом администрације, где још увек није дошло до деполитизације, професионализације и рационализације, и такође се жале на економско-социјално стање. Грађани Србије врло добро знају надлежности Заштитника грађана, много боље него рецимо у Шведској, навео је Јанковић.

Он је нагласио да у Србији не сме бити једноумља и треба да постоје различити погледи како нека питања решити, али када носилац власти дозволи себи да прогласи издајником некога ко другачије мисли, од тог момента не ради се више само о том појединцу. Нико нема право да присвоји патриотизам, одговорио је Јанковића на питања о оптужбама премијера Србије.

Ја сам оптимиста. Србија неће постати земља фантомки и страха. Србија није осуђена на неуспех, али ми сами морамо да је мењамо, закључио је заштитник грађана на трибини коју је организовала организација Студенти за слободу Факултета политичких наука.