a

b_300_0_16777215_00_images_tribina-3.jpegГрађани и институције које се залажу за остваривање њихових права, морају да покажу упорност, истрајност, храброст, уверење да су та права заиста њихова, а не било чија милостиња. То се постиже тако што ћемо као грађани чврсто да захтевамо остваривање својих права од било које власти, поручио је данас заштитник грађана Јанковић на трибини “Права грађана у Србији-на папиру и у стварности” у Суботици. Људска права или права грађана су наша свакодневица, од њих зависи да ли имамо посао, да ли дишемо здрав ваздух и пијемо здраву воду, од њих зависи да ли наша деца имају здравствено осигурање само на папиру или у пракси, од њих зависи да ли смо образовани људи, рекао је Јанковић.

b_300_0_16777215_00_images_tribina-1.jpegИз Суботице стиже мали број притужби, а лош рад администрације су најчешћи је разлог због којега су се грађани Суботице протекле године обраћали Заштитнику грађана. Суботичке власти воле да “ћуте” када им грађани упуте захтев, када траже остваривање неког права, доношење решења, издавање уверења, често се дешава да од стране органа власти изостане одговор. Тада ја покрећем поступак контроле и обично тај одговор после покренутог поступка и стигне грађанима, рекао је Јанковић.

b_300_0_16777215_00_images_nacionalni-saveti-1.jpegТоком посете Суботици Јанковић је разговарао са представницима националних савета националних мањина Мађара, Буњеваца и Немаца о унапређењу права националних мањина у области културе, образовања и информисања. На састанку са представницима невладиних организација и медија поручио је да буду корективни фактор у раду власти. Како је рекао, његов посао је да сваку актуелну власт учиним бољом, али и невладинине организације и медији морају заузети активнији приступ у решавању како друштвених, тако и струковних и статусних проблема.