a

Одговарајући на питања новинара о доношењу Уредбе о помоћној полицији и њеном најављеном хитном укидању, заштитник грађана Саша Јанковић је данас саопштио:

„Помоћна полиција као концепт додатног безбедносног апарата за посебне ситуације није непознат ни нов, али је начин на који је ових дана покушано његово оживљавање типичан за политизовано и ауторитарно схватање безбедности.

У националним стратешким безбедносним документима није опредељено због чега нам треба и редовна и комунална и помоћна полиција и БИА, која по закону може да преузме полицијске послове, али и приватне безбедносне агенције са бројним људством и овлашћењима. Законом о полицији није разрађен начин њеног рада, а Уредбом која је на брзину донета, па се укида преко ноћи остављена су неразумна дискрециона овлашћења за запошљавање помоћних полицајаца. Очигледно да је због случајева као што су Савамала, Поточари, сталног цурења информација из истрага, нечувеног покушаја масовног отпуштања преко "анализе ризика", неразјашњених случајева тајне пратње новинара и активиста, свакодневних "државних удара", те дневног политизовања послова безбедности од стране министра др Стефановића и две државне секретарке у МУП-у, јавност нема поверења и због тога је вест о помоћној полицији дочекана уз критике и зебњу. Још је чудније што се од те идеје одмах одустаје - то значи или да власт, да не би била критикована, жртвује безбедност грађана, или да нам помоћна полиција није ни била потребна, и било је - "ако прође - прође". Шта год да је - није добро. А право грађана на безбедност гарантовано је Уставом и нико се њиме не би смео поигравати.“