a

b_300_0_16777215_00_images_20170112tribinaPancevo1.jpegГрађани очекују одговорност, ефикасност, законитост и правилност у раду органа јавне власти, јер људска права не смеју остати само на папиру, поручио је вечерас заштитник грађана Саша Јанковић у Панчеву на трибини „Права грађана у Србији - на папиру и у стварности“. Он је рекао да људи постају све заинтересованији и схватају да људска права нису апстракција, већ се ради о квалитету живота и елементарном достојанству, које им припада. Са друге стране, ако сами грађани нису спремни да бране оно што пише у Уставу да су они носиоци суверености, нема тог заштитника грађана, новинара, нити цивилних организација који ће то моћи да ураде, додао је Јанковић.

b_300_0_16777215_00_images_20170112tribinaPancevo2.jpegЗаштитник грађана је до сада примио шест стотина притужби из Панчева на рад органа јавне власти, у којима су се грађани углавном жалили на ћутање администрације. Изненађујуће је међутим, да се нико није жалио на загађену животну средину, истакао је заштитник грађана. На питање грађана шта сматра својим највећим успехом, односно неуспехом за протеклих десет година рада, Саша Јанковић је рекао да је велики успех што Србија данас има институцију која штити њихова права пред државним органима, а за неуспех сматра то да неки институцију Заштитника грађана и још неке институције третирају као „грешке у систему“.

Саша Јанковић се у Панчеву, које је посетио у оквиру обележавања десет година постојања институције Заштитника грађана у Србији, састао и са представницима локалних медија и цивилног друштва. Трибину су организовали Грађанска акција Панчево и Нови оптимизам, на којој су се грађанима обратили и колумнисти Надежда Миленковић и Теофил Панчић, а модерирао је новинар Ненад Живковић.