a

b_300_0_16777215_00_images_DSCN0841.jpegТим Заштитника грађана, обављајући послове Националног механизма за превенцију тортуре, пратио је данас поступак измештања миграната који бораве у непримереним и нељудским условима у хангарима који се налазе у близини Београдске аутобуске станице. Око 60 миграната, углавном малолетника без пратње, Комесаријат за избеглице и миграције пребацио је у Центар за азил у Крњачи, где ће бити медицински збринути и смештени у адекватне услове. Мигранти су се добровољно пријавили за измештање из барака и цео поступак је спроведен без инцидената и уз пуно поштовање права миграната.

b_300_0_16777215_00_images_DSCN0842.jpegАкција премештања извршена је у складу са препоруком Заштитника грађана из Извештаја о посети неформалним местима окупљања избеглица и миграната у Београду из августа 2016. године. Заштитник грађана је препоручио надлежнима да без одлагања предузму мере за смештај миграната у институције система, центре за азил и прихватне центре. Охрабрују најаве надлежних органа да ће започете активности бити настављене и у наредном периоду.

Имајући у виду временске прилике, животи миграната који бораве у хангарима су угрожени. Заштитник грађана сматра да Република Србија треба да без одлагања институционално збрине све мигранте и да је право избора миграната мање значајно од њиховог опстанка, физичког и психичког интегритета и достојанства.