a

b_300_0_16777215_00_images_tribina-stari-grad-4.jpegВласт је подељена на извршну, законодавну и судску које се међусобно ограничавају и то је записано у нашем Уставу. Зато то начело поделе власти не може бити сведено на "звоцање", јер ми имамо власт која каже "нећу да у другом државном органу буде неко ко није из моје странке па да ми звоца", изјавио је вечерас на трибини „Права грађана у Србији – на папиру и у стварности" у Београду заштитник грађана Саша Јанковић. Да ли то значи да је и судска пресуда која није по вољи владара звоцање, пита се Јанковић и подсећа да нико са стране неће доћи да реши њихове проблеме сем самих грађана.

b_300_0_16777215_00_images_tribinina-stari-grad-3.jpegЈанковић је рекао да свака власт мора да зна да није незаменљива и да је поносан што седи пред грађанима који су се одлучили да дигну главу и кажу ово је моја земља, ово су моји закони и сви ће морати да их поштују, а власт пре свега. Он се осврнуо на тренутно стање у медијима у нашој земљи, рекавши да слобода медија не постоји само ради новинара већ првенствено због грађана.

Неки су помислили да ово није њихова држава већ њихова дружина, и да могу да раде шта хоће - зато немамо права на страх, поручио је Јанковић.

b_300_0_16777215_00_images_ribinaStarigrad-5.jpegПроф. др Весна Ракић - Водинелић сматра да је ово година Саше Јанковића и да сви треба да му честитамо што је у оваквој земљи и политичким условима успео да остане на том месту десет година.

Карикатуриста Душан Петричић каже да је добар део живота провео објашњавајући да карикатура не може ништа да промени, већ да служи као аспирин који може да помогне људима да се боље осећају.

Трибина Заштитника грађана је била једна од најпосећенијих трибина организованих у општини Стари град и њој је присуствовало преко 400 грађана.

Грађане мучи спора администрација и дуги поступци

Заштитник грађана Саша Јанковић је уочи трибине у београдској општини Стари град, рекао новинарима да су му грађани те централне градске општине "упутили укупно преко 650 притужби".

"Око 90 одсто их је решено, а центар Београда мучи мање више исто што и све грађане у остатку Србије, као што је релативно спора администрација и поступци који трају предуго", рекао је Јанковић.

Према његовим речима, на општини Стари Град нешто више проблема грађани имају са пензијско инвалидским фондом који, како је навео често решења о пензији не доноси на начин прописан законом.

"Поред ових проблема које веома успешно решавамо, Београђане а и остале грађане Србије највише мучи недовољно ефикасно правосуђе", рекао је Јанковић. Он је објаснио да институција Заштитника грађана те проблеме у правосуђу не може појединачно да решава, али зато стално на њих упозорава парламент.

Јанковић је навео и да зато сваке године истиче у Скупштини Србије "колико је битно да правосуђе стане на ноге".

Он је рекао и да је више од 80 одсто притужби грађана, после реаговања омбудсмана, исправљано.

Према његовим речима, "то је као кап у мору", јер нажалост власт кршење права грађана исправља у појединачним случајевима, а наставља са стварањем мноштва проблема.