a

b_300_0_16777215_00_images_nis-31012017.jpeg

Заштитник грађана Саша Јанковић рекао је данас у Нишу да је у Србији медијски простор заузела пропаганда што је изузетно озбиљан проблем и због тога што уколико медији нису слободни „грађани постају поданици“.

На стручном скупу који је организовао интернет портал Јужне вести, поводом седам година постојања, Јанковић је прецизирао да „није случајно“ што је штампа, по мониторингу Савета за штампу, у 2016. години увећала кршење новинарског кодекса за 50 одсто. Кршење кодекса је стратешко опредељење тих медија, они због тога и постоје, рекао је. Према његовој оцени, медије у Србији су у пропагандну машинерију претвориле „корпоративизације, политизација и таблоидизација“.

- Огромна су очекивања од медија, који имају посебан друштвени значај, али они не могу и не треба да замене институције. Они не треба ни да имају за циљ да се грађанима увуку под кожу већ да правовремено, објективно и потпуно извештавају о нашој стварности. Постоје неке професије, међу којима су и новинарска или професија заштитника грађана, које нам не дају право да окренемо главу од онога што нам се дешава, јер „имамо породицу“ или нам „не требају проблеми - рекао је Јанковић, додајући да грађани Србије у великој мери не схватају значај праве и квалитетне информације, већ „читају оно што им је најјефтиније“.

(Извор Данас)