a

b_300_0_16777215_00_images_Zastitnik-gradjana-10-godina-3.jpegСрбија данас има институцију а институције су те које чувају достојанство људи, зато чувајмо Заштитника грађана - требаће нам, поручио је Саша Јанковић на вечерашњем обележавању десетогодишњице постојања институције Заштитника грађана.

Дозволите ми да вам представим правог заштитника грађана, јер овај посао никада нисам радио сам, рекао је Јанковић и позвао своје сараднике да му се придруже на позорници, што су окупљени поздравили аплаузом.

b_300_0_16777215_00_images_Zastitnik-gradjana-10-godina-13.jpegКада смо пре десет година добили заштитника грађана - то је била представа, и нико заиста није веровао нити знао шта је омбудсман. Од тада смо прошли пут посут трњем да би Србија добила праву институцију. Ја сам своју мисију овде завршио, казао је Јанковић.

Милош Јанковић, заменик заштитника грађана, подсетио је да је пре десет година најчешће постављано питање било шта значи реч "омбудсман" и које су његове надлежности.

Данас сваки човек у Србији зна шта је Заштитник грађана. Осамдесет процената усвојених препорука омбудсмана које је упутио државним институцијама показује да није победио аргумент силе - већ сила аргумената, закључио је Јанковић.

Лора Видовић, пучка правобранитељица Републике Хрватске честитала је Јанковићу десет година независног и непристрасног обављања, како је рекла, веома тешког посла. Многи нови изазови чекају и институцију и Јанковића, али ја верујем да ће он, који год посао у будућности радио, наставити да брине за грађане и за оне којима је потребна помоћ па и одбрана од државе, истакла је Видовић.

Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић осврнуо се на, како је рекао, занимљив твит који је прочитао на путу до Палате Србија, који каже да се десет година постојања омбудсмана не тиче само Саше Јанковића, већ свих грађана Србије.

Мислим да је то апсолутно тачно. За ових десет година, Јанковић је заиста успео да направи институцију за добро грађана. Није тајна да он неће више вршити ту функцију, али и када оде нама ће остати институција Заштитника грађана, и свако ко покуша да њено постојање доведе у питање мораће добро да се потруди, сматра Шабић.