a

Србија мора да успостави пуну контролу миграција кроз своју територију, тим пре што више није реч само о миграцијама, јер је чињеница да мигранти, избеглице и азиланти у све већем броју остају овде, у Србији, поручио је вршилац функције заштитника грађана Милош Јанковић на деветој седници Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва, посвећену питању положаја миграната.
Према доступним подацима, у Србији тренутно борави око седам хиљада миграната и избеглица. То је, упозорио је Јанковић, нова цифра, будући да смо до пре месец дана баратали бројем од шест хиљада људи, а вероватно ће у будућности њихов број бити све већи.

„Неће они отићи даље, границе се неће отворити. То је наша реална ситуација и Србија мора да направи план како ће се према тој ситуацији односити. Ми смо једна од ретких земаља у свету која мигранте не лишава слободе. Не залажем се ни за примену силе како бисмо их натерали да се пријаве и оду у прихватне центре. Али, колико је то одговорна и оправдана политика? Да ли је оправдано држати мигранте који немају никаква документа и који слободно шетају нашом територијом. Не кажем да их треба затварати, али некаква контрола над њима мора бити успостављена“, оценио је Јанковић.

В.ф. заштитника грађана подсећа да Србија на својој територији има прихватне центре за мигранте, центре за азиланте, али и места њихових неформалних окупљања. Заштитник грађана обилази сва та места, укључујући и неформална окупљалишта, која, поручио је Јанковић, Србији праве додатни проблем. Управо са тих окупљалишта, а најпознатије је оно код Железничке станице у Београду, у свет су отишле слике које Србију нису приказале у добром светлу, иако је ситуација у прихватним центрима и центрима за азиланте много боља. То је још један разлог због ког Србија мора да уреди ситуацију с мигрантима и у том смислу донесе јасне планове и стратегије, рекао је Милош Јанковић.