a

Заменица заштитника грађана Владана Јовић са сарадницима, разговарала је данас са делегацијом Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе који се налазе у посети Србији. Известиоци посматрачке мисије Конгреса су се посебно интересовали за улогу Заштитника грађана према локалним самоуправама, најчешће притужбе из ресора локалне самоуправе, као и за положај избеглица у Републици Србији.

b_300_0_16777215_00_images_20170301DelegacijaSE.jpegВладана Јовић је истакла да Заштитник грађана нема овлашћења да контролише рад јединица локалне самоуправе у вршењу послова из изворне надлежности, већ само у вршењу поверених послова од стране републике и да поступа по притужбама које указују на повреде републичких закона и прописа од стране органа локалне самоуправе. У 2016. години Заштитник грађана је примио преко 500 притужби које су се односиле на ресор локалне самоуправе, а грађани се најчешће притужују на обављање комуналних делатности и пружање комуналних услуга. С обзиром да у већини случајева за проблеме на локалу нисмо надлежни, Заштитник грађана може користећи своја посредничка овлашћења и право пружања добрих услуга и савета, да делује превентивно у циљу унапређења рада органа управе и заштите људских права, као и да о озбиљним повредама на које указују примљене притужбе обавести надлежне органе у јединицама локалне самоуправе и укаже на важности и хитност њиховог решавања.

У погледу положаја и интеграције избеглица, секретарка Националног механизма за превенцију тортуре Јелена Унијат је истакла да Заштитник грађана делује превентивно и да је до сада обавио преко стотину посета местима где се налазе мигранти и избеглице, упутио преко стотину препорука и написао преко педесет извештаја.