a

b_300_0_16777215_00_images_vladana-06032017-1.jpegОсновне теме данашњег састанка заменице заштитника грађана Владане Јовић и делегације програма СИГМА у области реформе јавне управе биле су извршење препорука и прихватања законодавних иницијатива Заштитника грађана, као и сарадња са Народном скупштином.

Заменица заштитника грађана је истакла да је у 2016. години поступљено по 80% препорука , као и да је у претходних 10 година рада Заштитника грађана прихваћено 20% упућених законодавних иницијатива. Народна скупштина није две године разматрала Годишњи извештај Заштитника грађана, а колико је нама познато, Влада Републике Србије није ни једном известила Народну скупштину о проценту извршења препорука што је била њена обавеза по Закључцима усвојеним након последњег разматрања Годишњег извештаја у пленуму 2013. године, рекла је Јовић. Она је нагласила неопходност измене Закона о Заштитнику грађана и подсетила на иницијативе које је овај орган упутио надлежнима oд 2011. године, као и на важност поштовања и јачања независности Заштитника грађана.

Програм СИГМА представља заједничку иницијативу Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) и Европске комисије, чија је основна улога пружање подршке јачању јавних управа и спровођењу реформи управљања у државама кандидатима за приступање Европској унији.