a

b_300_0_16777215_00_images_savamala-22032017.jpegО годишњици незаконитог рушења објеката у Херцеговачкој и игнорисању захтева државним органима да реше овај случај и утврде одговорне, у пуној сали Центра за културну деконтаминацију (ЦЗКД), говорили су Милош Јанковић, вршилац функције заштитника грађана, Родољуб Шабић, повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Зоран Ивошевић, професор Правног факултета Универзитета "Унион", Ксенија Радовановић из Иницијативе "Не да(ви)мо Београд" и Драгољуб Петровић, главни и одговорни уредник листа Данас.

Вршилац дужности заштитника грађана Милош Јанковић изјавио је да није оптимиста да ће актери са фантомкама икада бити откривени, иако би то било добро.

"У међувремену је откривено само да надлежни органи нису обавили своје законом прописане и утврђене дужности", рекао је Милош Јанковић и додао да се зна да надлежни у сектору унутрашње контроле, а ни они у тужилаштву, нису ништа урадили.

"Сумњам у способност кривично-правног система да открије ко стоји иза рушења у Херцеговачкој", рекао је Јанковић и додао да је најгоре то што је "наш правни систем веома урушен", јер се правни систем најтеже опоравља, зато што је најтеже наћи правнике који имају храброст и знање.

Према његовим речима, није добро то што је постало мање битно оно што је јако битно: шта се десило те ноћи, шта су радили фантоми, шта није радила полиција, шта није урађено од тог дана до данас. Ништа од тога тужилаштво није урадило, додао је он.

"Убеђен сам да ће дешавања у Херцеговачкој улици 'икада или некада' бити разоткривена, јер се такве ствари не смеју ни под каквим околностима дешавати у једном друштву, које бар тежи да буде уређено. Она морају да изазову одговарајућу реакцију државе, а починиоци да сносе консеквенце, што мора да се догоди, јер тај догађај озбиљно оптерећује друштвену атмосферу, довео је до грађанских протеста, али и реакције на међународном нивоу", рекао је Шабић.

Представница иницијативе "Не да(ви)мо Београд" Ксенија Радовановић изразила је наду да ће бити расветљено ко су фантоми и који су све надлежни органи омогућили рушење и насиље у Херцеговачкој, што би, како је додала, "представљало победу далекосежнију од пуког кажњавања починилаца".

Професор са Универзитета Унион Зоран Ивошевић изјавио је да се нада да ће случај Херцеговачке бити расветљен јер би "у супротном цело друштво било у проблему, и држава и њено функционисање".

Упитан да ли је Данас имао проблема због тога што је извештавао о случају Савамала, Драгољуб Петровић је навео неколико случајева. Рекао је, између осталог, да је редакција трпела притиске због објављивања имена и презимена тужитељке задужене за тај случај, као и да је Данасу било ускраћено да конкурише за градске пројекте.