a

b_300_0_16777215_00_images_07042017.jpegЗаменица заштитника грађана Гордана Стевановић са сарадницима организовала је данас поводом Месеца ромског женског активизма, Међународног дана здравља и Светског дана Рома, у сарадњи са Бибијом Ромским женским центром, округли сто на тему здравствене заштите Ромкиња.

Стевановић је рекла да је скуп прилика да се жене из ромских женских организација и ромских насеља упознају са начином рада Заштитника грађана, размотре могућности заједничких активности које могу допринети поштовању права у области здравствене заштите, као и јачању социо-економског положаја Ромкиња.

,,Иако су законодавне активности у претходним годинама довеле до повећања броја Ромкиња и ромске деце која су здравствено осигурана, информације од значаја за превенцију и заштиту репродуктивног здравља, укључујући и информације о безбедним начинима контрацепције, нису доступне Ромкињама, што доприноси великом броју прекида трудноћа. Оваква ситуација довела је до тога да жене из ромске популације обављају недовољно превентивних прегледа и користе услуге саветовалишта. Оне не располажу информацијама о правима у области здравствене заштите и здравственог осигурања, док се активности на превенцији репродуктивног здравља Ромкиња не спроводе системски“, навела је овом приликом заменица заштитника грађана Гордана Стевановић.

Округли сто је био прилика да жене из ромских насеља говоре о проблемима са којима се њихове породице, посебно деца, свакодневно сусрећу и на који начин Заштитник грађана може да помогне у остваривању и социјалних, образовних, радних и свих других права.