a

Трећим периодичним извештајем који је Комитет за људска права УН разматрао у марту ове године, Србији је упућен низ препорука које се тематски односе на неколико области - злочин из мржње, права и положај ЛГБТ особа, побољшање положаја Рома и особа са инвалидитетом. Посебну пажњу овим извештајем Комитет је посветио питањима миграната и тражилаца азила, слободе медија, док истовремено констатује да је неусвајање закона о бесплатној правној помоћи забрињавајуће.

b_300_0_16777215_00_images_20170418_KLJPMilo.jpegНа Конференцији коју је тим поводом организовала Кућа људских права, вршилац функције заштитника грађана Милош Јанковић поручио је да држава мора озбиљно да узме у обзир препоруке које јој стижу од Комитета за људска права, али и других органа УН, тим пре што исте препоруке добијамо годинама уназад. „Јасно је да те препоруке наша држава мора што пре да почне да спроводи, а радећи на њиховој имплемантацији, требало би да користи и помоћ независних државних органа који се баве унапређењем и заштитом људских права“, нагласио је Јанковић.

На Конференцији су говорили и представници Београдског центра за људска права, Европског центра за права Рома, Центра за самостални живот особа са инвалидитетом, као и представници Грађанских иницијатива, Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије и Комитета правника за људска права.

panel flajer