a

b_300_0_16777215_00_images_medjunarodni-dan-homofobija-17052107.jpegРазвијањем заставе дугиних боја на својој згради, Заштитник грађана је традиционално и ове године обележио Међународни дан борбе против хомофобије, бифобије и трансфобије подсећајући да су особе другачије сексуалне оријентације и родног идентитета и даље изложене различитим облицима кршења права, социјалној искључености и насиљу. Данашња седница Савета за родну равноправност Заштитника грађана посвећена је стању људских права ЛГБТИ особа и проблемима са којима се суочавају у Републици Србији.

Упркос унапређењу законодавног оквира, ЛГБТИ особе су изложене физичком и психичком насиљу, злостављању, искључивању и дискриминацији. Стереотипи и предрасуде прате свакодневни живот ЛГБТИ особа и отежавају уживање људских и грађанских права у пуној мери. Сексуално образовање које ће деци и ученицима на прилагођен начин приказати сексуалну и родну разноврсност и подстицати разбијање стереотипа није и даље уведено, истакла је заменица заштитника грађана Гордана Стевановић. b_300_0_16777215_00_images_medjunarodni-dan-17052017-1.jpegМладим ЛГБТИ особама приликом откривања њихове сексуалне оријентације и родног идентитета, или онима који су морали да напусте своје домове јер су их породице одбациле, не стоје на располагању сервиси и услуге подршке, неопходне за превазилажење посебно осетљивог положаја у коме се налазе, напомиње Стевановић.

Заштитник грађана позива органе јавне власти да интензивирају напоре на обезбеђивању пуне сигурности и физичког и психичког интегритета особа другачије сексуалне оријентације и родног идентитета, успостављању доследне нулте толеранције према насиљу којем су ЛГБТИ особе изложене и увођењу и сталном спровођењу активности којима ће се подићи свест грађана, посебно младих, о сексуалној и родној различитости и праву на слободно изражавање свог сексуалног и родног идентитета.

Међународни дан борбе против хомофобије, бифобије и трансфобије обележава се 17. маја, на дан када је 1990. године хомосексуалност уклоњена из Међународне класификације болести Светске здравствене организације. Обележен Међународни дан против хомофобије, бифобије и трансфобије.