a

Повреде људских права се дешавају у Србији, али ретке су оне које се могу окарактерисати као грубе и системске, рекао је данас заменик заштитника грађана за права националних мањина Роберт Сепи на трибини „Људска права у Србији – стваност или фарса“, коју су организовали лист Данас и Forum ZFD у Центру за културну деконтминацију у Београду.

b_300_0_16777215_00_images_20170526RobertTribina.jpegНа трибини чије су теме биле дискриминација, положај националних мањина и ЛГБТ популације, Сепи је рекао да је закон о правима нацоналних мањина до данас није усвојен иако је рок био други квартал 2016. године, а ни годину дана од усвајања документа стратегије за Роме нису донете мере за његову примену. Државни органи комфорно приступају својим обавезама. Роми су једна од најрањивијих група, сиромашни су, а медији их често представљају стереотипно, истакао је Роберт Сепи.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић је истакла да је према истраживањима смањен број грађана који сматрају да дискриминација расте, а самим тим је смањено и неповерење у државне институције. Људска права су стварност и није тачно да ништа не функционише у Србији по питању њиховог поштовања. Појединачна кршења људских права се дешавају, али механизми заштите грађана од дискриминације функционишу, рекла је повереница.

На трибини се чула и оцена да већина медија у Србији и даље о одређеним друтвеним групама пише са предрасудама.