a

b_300_0_16777215_00_images_2-Dokaz_08.jpegВећина грађана Србије не познаје своја права и не зна шта је претпоставка невиности, а годишње се изриче више од 20.000 дана неоснованог притвора, речено је данас на представљању истраживања које је рађено уз троделни документарни серијал "Доказ" посвећен непоштовању претпоставке невиности.

Ауторка серијала "Доказ" Бојана Лекић је на представљању истраживања о поштовању претпоставке невиности и прве епизоде серијала "Доказ" рекла да без обзира на власт у Србији се годинама не поштује претпоставка невиности, која налаже да је свако невин док се правоснажном судском пресудом не утврди кривица.

Вршилац дужности заштитника грађана Милош Јанковић рекао да је да резултати истраживања показују да је друштво у Србији - "друштво ћорсокака" и да су сви криви због те ситуације.

"Ми смо сви криви, јер у овом друштву има мало дијалога и друштво није спремно да се суочи са тиме. Ми смо као друштво у ћорскокаку, велики број људи је приистао да ово што се дешава", казао је Јанковић.

Он је истакао да у случају прошлогодишњег рушења објеката у београдској четврти Савамала није било никакве ефективности, да ништа није рађено, наводећи да ће због тог и свих дргугих случајева рушења резултати будућих истраживања јавног мњења бити лоши.

Јанковић је навео да се велики број грађана обраћа заштитнику грађана притужбама које почињу речима "знам да нисте надлежни, али ви сте једина институција којој се могу обратити и од које евентуално могу да очекујем помоћ", што показује да грађани немају поверење у институције система.

Председница Друштва судија Србије Драгана Бољевић рекла је у Србији има пуно неоснованог притвора. "Држава велике паре даје за то, што је огромна грешка система", казала је она и додала да полиција и тужилаштво нису суштински заинтересовани да виде пресуду коју изриче суд.