a

План града Београда за унапређивање положаја Рома и решавање проблема нелегалних насеља могао би бити квалитетан основ за одрживо и хумано решење основних животних питања једне од најугроженијих група грађана у граду и Републици, оценио је заштитник грађана Саша Јанковић после састанка са замеником градоначелника Београда Миланом Кркобабићем. 

Основни елементи предлога плана које је заменик градоначелника презентовао републичком омбудсману охрабрују на очекивање да ће расељавање становника нелегалних насеља, од којих је највише Рома,  бити спроведено уз поштовање и заштиту загарантованих људских права, на одржив, трајан начин. Најзначајније је што се поред решавања елементарних услова становања, планира и укључивање у системе социјалне и здравствене заштите и предшколске и основношколске установе.

Заштитник грађана подржава овакав план и очекује његову формалну верификацију и реализацију.  

„Ако са речи пређе на дела, и уместо премештања проблема међу првима почне да га решава, градска управа Београда учиниће огроман искорак који нису смогли снаге направити многи други европски градови“. У томе свакако неће изостати подршка и сарадња омбудсмана, чија је законска дужност да посебну пажњу посвећује заштити најрањивијих категорија становништва.
 


Састанку Кркобабића и Јанковића у седишту институције омбудсмана у Палати Србија присуствовали су и градски секретар за социјалну заштиту Владан Ђукић и заменик заштитника грађана за права националних мањина др
Горан Башић.