a

b_300_0_16777215_00_images_npm-podgorica-2.jpegУлога НПМ-а је да помогне онима који су у незавидној ситуацији, затвореним установама, склоњени од очију јавности, због чега су и подложни настанку тортуре, изјавио је данас вршилац функције Заштитника грађана Србије и председавајући Мреже НПМ земаља Југоисточне Европе Милош Јанковић.

Он је рекао да су посете један од основних принципа које успоставља Опциони протокол уз Конвенцију УН против тортуре и других облика злостављања (ОПЦАТ). Како је казао Јанковић, када се ради о посетама местима у којима се налазе особе лишене слободе или где је ограничено кретање (места детенције), није ствар у квалитету рада колико у квантитету.

b_300_0_16777215_00_images_npm-podgorica.jpeg“Квантитет рађа квалитет. Што смо више у установама детенције, превенираћемо тортуру”, истакао је Јанковић. Према његовим речима, ако НПМ изради квалитетне извештаје и добре и извршиве препоруке, то је степеница више. У Србији, како је навео, сматрају да је здравстена заштита лица лишених слободе доста покривена и да је већи проблем заштита од злостављања у психијатријским болницама.

„Здравствена заштита мора бити једнака у затворима као што је и ван њих, истакао је Јанковић. Он је рекао да у установе детенције долазе лица без историје болести и зато је питање лекарског картона веома важно, као и приступ медицинској документацији.

„У затворима службе за обезбеђење присуствују прегледима и имају приступ документацији, што је недопустиво, баш као и ситуације када лекове дели немедицинско особље“, упозорио је Јанковић.

Вршилац функције заштитника грађана Милош Јанковић учествује на састанку Мреже националних механизама за превенцију тортуре југоисточне Европе. Главна тема састанка, који се данас и сутра одржава у Подгорици, је здравстена заштита у затворима и психијатријским установама.