a

 
                                 photo014 2.jpgСмрт осуђеника Миомира Радосављевића, и околност под којима је преминуо, разлози су посете представника Заштитника грађана Казнено–поправном заводу у Нишу у коме је покојни Радосављевић издржавао казну затвора.
Указујемо да је пок. Миомир Радосављевић, био лице са инвалидитетом, без обе ноге и без једне руке. Пок. Радосављевић је 15. јуна започео штрајк глађу.

Постоје индиције да неколико дана пре смрти није конзумирао ни течност. Разлог штрајка је било његово незадовољство због одбијања затворских власти да му поправе инвалидска колица. По наводима пок. Радосављевића колица су покварена од стране службених лица КПЗ Ниш приликом претреса. Заменик Заштитника грађана је 22. јуна, у телефонском разговору, непосредно од стране пок. Радосављевића обавештен о штрајку и разлозима његовог незадовољства. У циљу заштите права пок. Радосављевића, одмах је остварена комуникација са управником КПЗ Ниш, а затим и са директором Управе за извршење заводских санкција. Надлежни орган КПЗ Ниш је 24. јуна донео одлуку да се удовољи захтеву, те да се на терет КПЗ Ниш изврши поправка колица. По доношењу одлуке, колица су прослеђена у овлашћени сервис. Упркос томе, пок. Радосављевић је наставио штрајк, а преминуо је 30. јуна 2009. године.

Приликом посете Казнено–поправном заводу у Нишу, в.д. управник КПЗ-а у Нишу Милан Павловић информисао је заменика Заштитника грађана о низу релевантних околности које су претходиле смрти пок. Радосављевића. Предочено је да су приликом претреса код именованог пронађене недозвољене ствари (мобилни телефон, таблете). Извршен је увид у евиденције и расположиву документацију везану за пок. Радосављевића и штрајк који је претходио његовој смрти. Заменик Заштитника грађана је обишао павиљон и просторију у којој је био смештен пок. Радосављевић, и обавио информативни разговор са лицима која су била смештена у истој просторији у моменту његове смрти.

Даље поступање Заштитника грађана поводом случаја смрти осуђеника Радосављевића уследиће по пријему налаза о обдукцији од стране Института за судску медицину у Нишу.