a

b_300_0_16777215_00_images_stories_071209.jpeg

Део активности др Зорице Мршевић, заменице Заштитника грађана, поводом 3. децембра Међународног дана права особа са инвалидитетом, биле су посвећене  јачању сарадње са организацијама и удружењима које се баве заштитом и унапређењем њихових права.

Лепоја Митановски и Снежана Мађарчић,  представнице организације „Из круга“ информисале су о својим јавним активностима представљања истраживања о специфичним облицима дискриминације особа са инвалидитетом као и књиге о правном положају жена са инвалидитетом. Невладина организација „Из Круга“ је иначе позната по пружању правне помоћи и немају ни један изгубљени судски случај, па базирано на том искуству, предлажу потписивање Протокола о сарадњи са Заштитником грађана са циљем ефикаснијег остваривања тих специфичних права.

Претходно су представници стручне службе Заштитника одржали састанак са представницима Савеза слепих Драгишом Дробњаком и Бранком Пешић који су истакли да је један од највећих проблема са којима се слепи и слабовиди суочавају недостатак уџбеника на Брајевом писму иако је законом предвиђено њихово увођење.  Наиме, све више слепих жели да се школује у редовним школама, а поред уџбеника недостају и друга наставна средства која би била прилагођена за  њихову употребу при чему се истиче и потреба за стручном подршком у виду персоналних асистената. У вези са тим и другим питањима очекује се и сарадња са Заштитником грађана.