a

uns krivicni zakonik 002-1.jpg

Одредба Кривичног законика којом се забрањује коментарисање судских поступака опасна и да би требало дорадити тај законски пропис, оценио је данас заштитник грађана Саша Јанковић у Урдужењу новинара Србије.

На округлом столу организован од стране УНС-а на тему да ли новинари смеју да коментаришу суђења после најновијих измена Кривичног законика, републички омбудсман је указао на чињеницу да ако би се та одредба примењивала, то значи да би Србија ћутала о свему што је актуелно у правосуђу. Такође би значило и претњу новинарима и да ће се применити када то најмање буде требало.

- Ја као заштитник грађана не могу новинаре да браним пред судом, али бих јавном речју могао да станем у њихову одбрану, уколико кривично гоњење угрожава слободу медија – рекао је Јанковић.

Члан 336а Кривичног законика Србије прописује да се судски поступци у току не смеју коментарисати преко јавних гласила како се не би повредила претпоставка невиности окривљеног, односно независност суда. Ако се утврди таква намера у изјави, кажњава се са шест месеци затвора и новчано.

Државни секретар у Министарству правде Слободан Хомен рекао је да ће Министарство правде затражити од Републичког тужилаштва појашњење на који начин би требало да се примењује спорни члан Кривичног законика. Такође је додао да овај члан не значи да новинари не смеју да пишу о судском поступку, већ да не би требало да навијају или да предвиђају судске одлуке.