a

img_4163.jpg

img_4165.jpg

Омбудсман у Србији осим што контролише рад органа управе и утврђује евентуалне проспусте, он промовише и ради и на заштити и унапређењу људских и мањинских права, што га разликује од осталих правних институција – истакао је заштитник грађана Саша Јанковић на синоћном предавању на Правном факултету Универзитета у Београду, поводом обележавања 200 година од успостављања институције омбудсмана у свету.

Он је студенте права упознао са надлежностима и овлашћењима Заштитника грађана, и нагласио да чиновничка култура код нас још није сасвим спремна да унапреди свој рад и прихвата критике, као ни да влада и извршна власт нису спремне на сарадњу са овом институцијом. Oмбудсман je корективни елемент, катализатор за стварање добре и погодне атмосфере. Главни циљ је успоставити баланс за више обавеза и мање права за државу, а са друге стране више права за грађане и мање обавеза.

О успостављању и ширењу, односно моделима институције омбудсмана у Европи и свету је причао уводничар синоћњег предавања доц. др Марко Давинић, док је о институцији на нивоу локалне самоуправе говорила грађанска бранитељка за град Београд Душанка Гаћеша. Свој рад и искуства представио је и Универзитетски омбудсман доц. др Бранко Ракић.