a

alt

Поводом Oсмог марта, међународног Дана жена, у  зрењанинском Културном центру, одржана је трибина на тему "Други поглед на 8. март" у организацији Зрењанинског едукативног центра и Културног центра Зрењанина.

Заменица Заштитника грађана др Зорица Мршевић је упознала присутне са значајем обележавања 8. марта за савремени женски покрет и информисала о актуелним тенденцијама у домену родне равноправности. Нагласила је данашњи значај активистичког приступа у области женске солидарности, али и важност сећања на борбу некадашњих активистичких и политичких визионарки и реформаторки у целом свету, њихове напоре у постизању радних права жена, заштити жена од насиља, остваривања социјалне правде, као и ширењу простора за еманципацију жена изван свих државних, етничких, верских граница и подела.  Подсетила је, такође, да  су данашње прославе Осмог марта организоване од стране жена у Србији аутентичан израз интереса жена да се повећа њихова политичка и свака друга видљивост у друштву и разумеју вишеструке дискриминације у оквиру маргинализованих група. Истакла је да су радничка права жена тема овогодишњег обележавања Осмог марта.

Гости вечери били су и Александар Мартон, председник СО Града Зрењанина, Радмила Аралица из ЗЕЦ-а, Драгана Радловачки Грозданов, заменица заштитника грађана задужена за заштиту права детета и равноправност полова Града Зрењанина, Ласло Тот, председник локалног Савета за запошљавање и Калина Рајовић начелница Општинске управе Житиште, заменица председнице комисије за родну равноправност СО Житиште.