a

alt

Поводом обележавања 8 марта, Међународног дана жена, одржан је округли сто на тему "Породично насиље од препознавања до заштите институција и активности Заштитника грађана у области родне равноправности" у Пчињском управном округу у Врању, у организацији  СОС Врање Одбора за људска права.

Повод за одржавање округлог стола био је и представљање  резултата истраживања из области породичног насиља на подручју Пчињског округа, под називом "Рад институција у заштити од насиља у породици на подручју Пчињског округа". Основни метод истраживања био је анализа података који су добијени у седам општина Пчињског округа у 2008. и првој половини 2009. године, Ауторка истраживања је проф. др Невена Петрушић, деканица Правног факултета у Нишу.

На округлом столу говорила је др Зорица Мршевић, заменица Заштитника грађана, која је представила рад институције републичког Заштитника грађана у области родне равноправности и насиља над женама као и зрењанински модел мрежне сарадње институција овлашћених да поступају у случајевима породичног насиља.

На скупу су присуствовали представници свих надлежних локалних институција који се у свом раду срећу са проблемом насиља у породици а потребу појачане институционалне сарадње у погледу сузбијања породичног насиља истакао је и председник Скупштине општине Врање, др Слободан Стаменковић. Након округлог стола организована је и конференцију за медије о породичном насиљу и људским правима, на којој су говориле др Зорица Мршевић, заменица Заштитника грађана, проф. др Невена Петрушић, деканица Правног факултета у Нишу, ауторка истраживања и дипломирана правница Маја Јовановић, правна консултанткиња СОС телефона Врање.