a

ustavni sud hr.jpg

Заштитник грађана Републике Србије Саша Јанковић примио је јуче у Палати „Србија“ председницу Уставног суда Републике Хрватске др Јасну Омејец са сарадницима, који су боравили у Србији од 4. до 6. марта 2010. године, као и председницу Уставног суда Републике Србије др Босу Ненадић са сарадницима.Републички омбудсман је госте из Хрватске упознао са надлежностима и овлашћењима своје институције, као и са досадашњим искуствима и проблемима са којима се сусрећу запослени.

Гошћа је посебно била заинтересована за организацију Стручне службе Заштитника грађана. Том приликом омбудсман Јанковић је изнео податак да су услови рада запослених који раде са странкама веома тешки, тако да су за две ипо године службу напустило 25 одсто запослених за мање стресна и боље плаћена радна места.

Посебна тема разговора била је начин сарадње омбудсмана са Уставним судом у Хрватској, односно у Србији. Истакнуто је да у обе државе ове две државне институције успешно сарађују у области заштите права грађана. Гостима су заменици Заштитника грађана изнели начине заштите и стање у области права лица лишених слободе, права детета, права особа са инвалидитетом и родне равноправности, као и права националних мањина.