a

Основна тема излагања заменице Заштитника грађана др Зорице Мршевић у радионици намењеној уредницима и новинарима локалних медија била је анализа извештавања медија о родној равноправности и специфичној улози коју у овој области обавља Заштитник грађана Републике Србије.

Тродневна едукативна радионица у организацији Управе за родну равноправност и УНДП имала је за циљ да подигне свест и интересовање локалних медија о медијском извештавању у области родне равноправности, родно сензитивног језика медија, извора информација као и општем положају жена у друштву.

Том приликом је истакнута потреба неговања аналитичког, истраживачког новинарства, које омогућава израду квалитетних извештаја о положају жена у различитим сегментима друштвених активности, попут положаја на  тржишту рада, погледу специфичних здравствених услуга, брачних односа, насиља у породици, образовања, руралних жена итд.

Заменица Заштитника грађана др Зорица Мршевић је том приликом посебно истакла као пример добре праксе специфичну методологију прављења тематски оријентисаног press clippinga за потребе Заштитника грађана, који омогућава добро и континуирано праћење и употребу квалитетног, аналитичког медијског материјала.