a

alt

На тематском састанку о спровођењу Закона о слободном приступу информацијама од јавног  значаја, Закона о заштити података о личности и Закона о тајности података, у организацији Комитета правника за људска права, Заштитник грађана Републике Србије Саша Јанковић ја указао да су донети закони велики искорак у регулисању ове области и  заштити права грађана, али далеко од пожељног облика и правилног спровођења. Иако су се многи противили одредби у Закону о тајности података да Заштитник грађана и Повереник за информације од јавног значаја имају приступ тајним подацима, та уредба је на крају ипак усвојена, захваљујући и притиску невладиног сектора и медија, рекао је Јанковић.

Републички омбудсман је подсетио да је његова недавна посета Безбедносно-информативној агенцији веома битна, с обзиром да се сада, по први пут, десило да је контролну посету реализовала институција која није део извршне власти.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић је указао на надостатак свести као и стручности у спровођењу ових закона и додао да би у искорењивању овог проблема цивилни сектор могао дати огроман допринос.

На састанку, који је одржан у Центру за културну деконтаминацију у Београду уз присуство представника Министарства за државну управу и локалну самоуправу, невладиних организација и стручњака, саговорници су се сложили да је поводом спровођења поменутих закона, потребна едукација и јачање капацитета запослених у државној управи.  Међутим, не треба запоставити ни јачање свести о улози независних државних органа у оснаживању демократског поретка у држави.