a

Са пажњом пратећи догађаје око избора Повереника за равноправност, па и јавно помињање институције Заштитника грађана у том контексту, заштитник грађана Саша Јанковић жели да саопшти следеће:

„Равноправност грађана један је од услова за достојанствен живот сваког од нас, без обзира да ли и сами осећамо дискриминацију или не. Због тога се Повереник за заштиту равноправности бира ради ефикасније заштите дискриминисаних и стварања културе поштовања људских права, а не ради успеха и кредибилитета појединих кандидата и оних који им дају подршку или их оспоравају.

Од највећег значаја је да буде изабран суштински најбољи кандидат, у складу са законом прописаним условима и процедуром. Али било ко да буде изабран за Повереника за равноправност, неће моћи лако да почне свој посао. То се зна из искуства свих већ основаних независних државних органа. Почетак ће, међутим, бити посебно отежан ако избор протекне у острашћеној атмосфери каква се понекад, свесно или несвесно, ствара или подстиче.

Заштитник грађана, као инокосан, независан државни орган, нити његови сарадници, не могу се сврставати ни уз једног кандидата, нити то чине. Уместо тога, ја као заштитник грађана честитам свима који су, свесни свих изазова ипак одлучили да прихвате кандидатуру јер сматрају да могу успешно штитити право грађана на равноправност; охрабрујем их и подржавам да истрају до коначне одлуке коју ће донети Народна скупштина.

Пошто буде изабран, Повереник за заштиту равноправности имаће сву сарадњу и подршку Заштитника грађана као Уставом успостављеног органа задуженог да контролише рад органа власти и штити сва људска и мањинска права и права грађана уопште“, саопштава овим поводом заштитник грађана Саша Јанковић.