a

b_300_0_16777215_00_images_stories_savet_evropezoka.jpeg

Заменица Заштитника грађана др Зорица Мршевић је разговарала са Mats Ted Drud Jensen-ом, консултантом Савета Европе за истраживање о хомофобији, трансфобији и дискриминацији на основу сексуалне оријентације и родног индентитета, који тренутно борави у Србији и сакупља податаке за истраживање на тему стигматизације ЛГТБ популације.

Том приликом, заменица Заштитника грађана др Зорица Мршевић упознала је госта са мандатом Заштитника грађана, примерима из праксе у области ЛГБТ права, као и релевантним антидискриминативним одредбама позитивног српског законодавства. Такође, изнела је чињенице везане за случајеве медијског и интернетског говора мржње. Посебна пажња поклоњена је околностима везаним за неодржану Параду поноса у 2009. години, као и неповољној атмосфери друштвене конфронтације која је пратила организацију тог догађаја.

Господин Jensen је навео да су на основу његових досадашњих истраживачких резултата, активности организација за заштиту ЛГБТ права кључне у промени друштвене перцепције положаја ове маргинализоване групе. Његов утисак је да у Србији већ постоји врло солидна правна основа за смањивање дискриминације, као и доста енергије, праксе и знања институција за промену садашњег неповољног положаја ЛГБТ особа.