a

bakice i akvarijum1.jpgПредставници Заштитника грађана су данас у оквиру својих редовних активности,  посетили Геронтолошки центар - Дом Карабурма. Мониторинг тим су сачињавали: др Зорица Мршевић, заменица Заштитника грађана, Драгана Грабовица и Дражен Бекоња из Стручне службе. Члановима Мониторинг тима је био омогућен потпуни приступ просторијама Дома, разговор са корисницима и  запосленима.

Током посете, управник Дома Петар Мишић је помогао да се надзор обави ефикасно и обезбедио да се предају копије аката на основу којих се успостављају и спроводе правила рада, како за кориснике услуга тако и за запослене.

У врло скромним условима овог Дома смештено је  170 корисника/ца, од ког броја су 1/3 потпуно зависни, док 2/3  чине независни и полузависни од туђе помоћи и неге. Доминирају жене – кориснице Дома, 2/3 од укупног броја, најчешће у старосној доби између 71-80 година.

Поред своје библиотеке, Дом има добру сарадњу са општинском библиотеком, у којој су сви корисници учлањени. Дому припада и парковска површина намењена за радно рекреативну терапију површине око један хектар, а уочено је да цео домски комплекс има изузетно леп поглед на Дунав.

Постојећи објекти се континуирано грађевинским интервенцијама побољшавају за становање. Уочено је да је објекат опремљен новом ПВЦ столаријом и да је донацијом Грчке опремљена вешерница. Дом својим корисницима обезбеђује примарну здравствену заштиту, а има и добру сарадњу са Домом здравља Палилула. У Дому ради лекар, постоји амбуланта. Поред здравствених услуга корисницима се обезбеђује социо-психолошки третман социјалног радника, психолога и радног терапеута.