a

b_300_0_16777215_00_images_stories_kas-fepps-171.jpeg

Заштитник грађана Саша Јанковић и повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић састали су се са одговорним уредницима и новинарима реномираних домаћих медија, како би разговарали на тему изградње институција као предуслов за правну државу.

Јанковић и Шабић су се сложили да је сарадња ове две институције са медијима као и са грађанима неопходна, пошто од њих добијају велики број информација о кршењима права грађана од стране државне администрације. Медији и грађани треба да активирају ове две контролне институције. Републички омбудсман је истакао да медији заправо граде неформални ауторитет Заштитника грађана, чији је задатак да као четврта грана власти допринесе равнотежи власти у држави.

Омбудсман и повереник су, такође, изразили убеђење да медији свакако могу да  помогну овим институцијама у раду, првенствено тиме, што ће грађане упознати са надлежностима институција и са њиховим правима која им гарантује Устав и сама држава.

Састанак Заштитника грађана и Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности са представницима медија је први у низу сусрета  који ће се реализовати у оквиру пројекта који заједничку организују Немачка Фондација Конрад Аденауер, представништво у Београду, и Факултет за европске правно-политичке студије.