a

b_300_0_16777215_00_images_stories_gsa4.jpeg

Представници/це Геј стрејт алијансе (ГСА) сусрели су се са заменицом Заштитника грађана др Зорицом Мршевић и запосленима у Стручној служби Заштитника грађана са намером идентификовања кључних фактора у политичкој борби за остварење права ЛГБТ популације односно мапирања институција државног система од стране ГСА које могу да пруже политичку подршку у остваривању ЛГБТ права .

Они су обавестили да су ГСА и Квирија центар покренуле 10. јуна 2010. године  кампању прикупљања 10.000 потписа подршке београдској Паради поноса. Кампања ће трајати три месеца и циљ је да се пре свега обично грађанство информише о овом догађају као и да се добије подршка опште јавности и јавних личности. У оквиру тог процеса одржали су састанке са скоро свим парламентарним партијама и већина њих би подржала Параду поноса, при  чему имају јасан став против насиља и  дискриминације над  ЛГБТ особама.

Други сегмент овог процеса, у оквиру којег је састанак одржан и са Заштитником грађана је серија састанака са институцијама. У жељи да стратешки приступе решавању проблема са којима се суочава ЛГБТ популација, одабрали су да разговарају са различитим министарствима, са идејом доношења Националне стратегије  против насиља и дискриминације над ЛГБТ особама.

Заштитник грађана Републике Србије ће подржати организацију и одржавање Параде поноса, који представља остваривање права на слободу јавног окупљање гарантовано Уставом и ратификованим међународним документима.