a

Отварање локалних канцеларија у општинама Бујановац, Прешево и Медвеђа не само да ће учинити доступнијим институцију Заштитника грађана Републике Србије грађанима на југу Србије, већ ће имати и превентивну улогу у заштити и остваривању права грађана, истакао је републички омбудсман Саша Јанковић на конференцији за новинаре у Бујановцу.

Како је најавио Јанковић, пет кандидата је ушло у ужи избор за запослене у тим канцеларијама, који ће две недеље провести у седишту Заштитника грађана у Београду, а након обуке два кандидата ће бити примљена на рад у општинама на југу Србије. Притужбе ће се  до тада  примати у  Бујановцу, 16. и 23. јуна у згради Скупштине општине Бујановац, Прес сала на 3. спрату, телефон 017/654 603, Прешеву 17. и 24. јуна у улици Саве Ковачевића 12, телефон 017/669 103, а у Медвеђи 18. и 25 јуна у Културном центру, Јабланичка 63, телефон 016/891 908. Радно време канцеларија је од 8.30 до 16.30 часова.

Јанковић је истакао потребу отварања локалних канцеларија, јер се број притужби стално повећава. Током 2007. године, Заштитник грађана је из Пчињског и Јабланичког округа примио 10 притужби, 2008. године 50, прошле године 116, а у првих пет месеци текуће године већ 95 притужби. Грађани се у њима жале на државне органе, и то највише на МУП и ПИО фонд, на Министарство просвете и Високи савет судства, док су се 38 притужби односило општинске органе.

Стални координатор УН за Србију у Београду, Вилијам Инфанте је рекао да je заједнички програм УН на југу Србије под називом "Одржање мира и инклузивни локални развој" (PBILD) донирао 220 хиљада америчких долара из средстава шведске агенције за међународни развој (SIDA) за отварање канцеларија омбудсмана у поменутим општинама и додао да ће рад канцеларија на југу Србије омогућити грађанима да лакше и ефикасније остварују своја права пред јавном управом.

Председници општина Бујановац, Прешево и Медвеђа, Шаип Камбери, Рагми Мустафа и Слободан Драшковић изразили су спремност за сарадњу са омбудсманом, као и очекивања да ће присуство Заштитника грађана и у овом делу Србије умногоме допринети правичнијем раду ових општина.