a

b_300_0_16777215_00_images_stories_razgovor_sa_korisnicima_2.jpegТим Заштитника грађана је обавио надзор у Геронтолошком центру у Крагујевацу у коме је смештено око три стотине корисника, углавном из Крагујевца и околине, као и из шире области Шумадије. У разговору са директором Дома Владаном Јовановићем, указано је  на све уочљивију појаву повећаног броја зависних корисника, у све тежем здравственом стању, све старије животне доби, што је не ретко комбиновано и са малигним обољењима.

Директор Дома је указао да се још увек ослањају на хуманитарну помоћ, мада у погледу страних донација све више изостају материјална давања а све више се нуде разне едукације за особље домова за смештај старих лица. Тако ће ускоро, већ у августу, бити обављена едукација домског особља за рад са дементним корисницима.

Током протекле три године, највише енергије и времена је потрошено у побољшавању инфраструктуре Дома, oбјекта старог 30 година. Готово сви објекти су тада прокишњавали, дрвенарија и подови пропали, што је сада сређено, али још увек недостаје намештај, недовољно је мокрих чворова а домски парк тек треба да се реновира.

Потребе и очекивања старих људи и њихових породица су знатно повећане у односу на њихова очекивања од пре пар деценија. Уочено је да нарочито недостаје 30 - 40 места високог стандарда јер постоји све већи интерес за таквим комфором. Србија је све више земља старих, па је једно од решења за проблем повећане потражње места у домовима за смештај старих, поред ширења капацитета постојећих институција за њихов стационарни смештај, интензивирање ванинституционалне заштите старих уз помоћ кућне неге и помоћи у домаћинствима тих људи без њиховог измештања.