a

b_300_0_16777215_00_images_stories_tabla-dmt.jpeg

Надзорни тим Заштитника грађана у саставу др Зорица Мршевић заменица Заштитника грађана и Дражен Бекоња, млађи саветник, посетио је 6 августа 2010 Дом за старе и пензионере у Димитровграду. Дом је основан 1 јуна 1985 године и налази се на ареалу од 2.3 ха. Објекат је савременог архитектонског решења, и споља делује као објекат модерног хотелског типа. Унутра је доста запуштено, а по речима директора господина Тодорова, и лети по сунчаном времену је врло тмурно. Уочено је и да је хигијена на ниском нивоу, а доста је и неискоришћених тераса чије je натровљавање и застакљивање донекле zaпочело, али је остало недовршено. Иначе, Дом је смештен изван града од кога је удаљен око 4 километара, на узвисини са које се пружа импозантан поглед на долину, магистрални пут и државну границу.

Капацитет Дома је 90 места али тренутно је попуњено око 70. Димитровград, Бабушница, Бела Паланка и Пирот, су места одакле долазе корисници, углавном сеоско становништво. Збринути су они чије су породице у иностранству, које физички не могу да се о њима брину и најсиромашнији део старе популације.

Највећи проблем представља одржавање зграда и поправка инсталација јер је све руинирано и захтева темељно реновирање. Пропали су бојлери, каде, купатила, намештај, подови, а кречење је све што Дом сам може да финсира. Анимирали су овог лета кориснике да фарбају радијаторе и тапацирају столице, сналазе се на тај начин да мало среде домске просторије. Корисници за тај рад добијају скромну новчану надокнаду.

Лекарка Дома је указала на нелогичност да су зависни и полузависни смештени на спрату, што знатно отежава медицинске интервенције, одржавање њихове хигијене и слично. Поврх тога, Дом не поседује ни један лифт или рампе па се непокретни корисници када постоји потреба да изађу, буквално носе на носилима.