a

b_300_0_16777215_00_images_20180427Pristupacnost2.jpegЗаштитник грађана је у сарадњи са Тимом за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Србије и Сталном конференцијом градова и општина данас уручио награде општини Свилајнац и градовима Нови Сад и Крушевац за назначајнији допринос развоју свих облика приступачности особама са инвалидитетом у 2017. години.

Свилајнац је добио награду за активности и иницијативе правовременог планирања и уклањања архитектонских баријера, Нови Сад за институционалну подршку унапређењу приступачности, док Крушевац за стратешко промишљање у развоју приступачности.

Заштитник грађана Зоран Пашалић је указао да често добија питање зашто се награда за приступачност додељује локалним самоуправама када приступачност по закону треба да обезбеде у својој средини, Пашалић је објаснио да обилазећи градове и општине по Србији може се уочити да су особе са инвалидитетом невидљиве за своје суграђане, због тога што им је на различите начине онемогућен излазак у јавност.

Наилазили смо и на она места у којима се права особа са инвалидитетом штите и у таквим срединама особе са инвалидитетом постају пуноправни грађани који партиципирају у јавном животу, нагласио је заштитник грађана. Он је рекао да реконструкцијом јавних зграда, образовним програмима и плановима развоја, награђени градови и општине у пракси су показали како се особе са инвалидитетом постају пуноправни чланови друштва.

Заштитнику грађана је стигло 19 пријава на јавни позив за ову награду, и Зоран Пашалић верује да ће следеће године тај број бити далеко већи.

Надамо се да ћемо у годинама које долазе, заједничким радом са представницима Владе, локалних заједница и удружењима грађана, изградити друштво у којем неће бити разлике међу грађанима и у којем ће сви појединци остварити своја права, онако како је то законом прописано, рекао је Пашалић.

Награде су додељене и општини Врачар, општини Чајетина, граду Крагујевцу, те општинама Бела Паланка, Бољевац, Брус, Палилула из Београда, Мајданпек, Параћин, Шид, Сурдулица, Велика Плана, Врњачка Бања и градовима Кикинда, Ниш и Зајечар.